DUYURU : Sitemiz ile herhangi bir sorun şikayet&reklam vermek için doctor.cmptr@gmail.com adresine mail atınız.

22 Ocak 2013 Salı

Facebook Oyun bağımlıları



Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar dünya üzerinde bilgisayar kullanımı bile yaygınlaşmamışken bugün etrafınızda bir çok bilgisayar ve internet bağımlısı görebilirsiniz.

Üstelik bağımlılık bunlarla da sınırlı değil.

Günümüzde online oyunların, özellikle facebook üzerinde oynanan oyunların pek çok bağımlısı var.

Oyunları severek oynayanların yanında birde bundan rahatsız olanlar var elbette.



Oyun bağımlılığı bugün üst seviyelerde olsa da online oyunların en çok bağımlılık seviyesine ulaştığı yer; Facebook.

Facebook’da yer alan oyunların bu kadar bağımlılık yaratmasının sebebi oyunların çok ilgi çekici olmasının yanında devamlılık gerektiren ve tek seferde bitirilemeyen oyunlar olmasında yatıyor.



Örneğin çiftlik oyunlarında bir gün ekilen bir sebze için insanlar belirli bir saat bekletiliyor ve daha sonra o sebzenin büyüyüp büyümediğini kontrol etmek için Facebook’a defalarca kez girilip çıkması sağlanıyor. Bu sürekli oyunların başında kalmaya ve zamanla bağımlılığa yol açıyor. Yapılan araştırmalar da Facebook kullanıcılarının %17’lik kısmının oyunlardan herhangi birine bağımlı olduğunu ve oyunu takip etmediği sürece kendini eksik hissettiğini ortaya koyuyor. Kullanıcıların geri kalanının ise oyunları haftada en az bir iki kere oynadığı ve arada sırada kontrol ettikleri söyleniyor.



Facebook’da sürekli oyun oynayanların yanında asla oyun oynamayan ve oyun isteklerinden şikayetçi olan sayısız kullanıcı var.

Bu kullanıcılar Facebook’u sürekli kullanmalarına rağmen oyun oynamak istemiyorlar ve gelen oyun isteklerinden çok şikayetçiler. Üstelik şikayetçi olduklarını belirtmelerine rağmen bu istekler gelmeye devam ediyor. Facebook’ta oyun isteklerinin bu kadar çok gelmesinin sebebi Facebook oyunlarının genelde pek çok kişi ile oynanıyor olmasından kaynaklanıyor. Yine çiftlik oyunundan örnek vermek gerekirse, sizin çiftliğinizi geliştirebilmeniz için komşu çiftliklere ve onlardan gelecek hediyelere ihtiyacınız oluyor. Hal böyle olunca oyunlardan otomatik istekler gönderiliyor veya sizden istek göndermeniz isteniyor. İstekler kabul olmadığında ve kullanıcılar artmadığında oyun puanınız ve itibarınız genelde düşük kalıyor.



Ama siz her şeye rağmen oyun isteklerini asla istemiyorum diyenlerdenseniz; Facebook’ta uygulamalar sayfasından istek gelmesini istemediğiniz oyunun sağ üst köşesindeki çarpı işaretine tıklayın ve “… uygulamasını engelle” seçeneğini işaretleyin.

Böylece o oyundan sonsuza kadar kurtulmuş olursunuz...

0 yorum:

Yorum Gönder